18 Mart 2011 Cuma

‘O baba tüm dünyaya tecavüz ediyor’














DOT Tiyatro'dan, Kutlama
 
Sarıyer’deki Hacı Osman Bayırı’ndan inerken sağda kalıyor, Koleksiyon Mobilya. Bahçeye girdikten sonra şehirden uzakta olduğunuz, oyun akmaya başladıktan sonra da tıpkı oyun kişileri gibi ‘babanın’ 60’ıncı yaş günü kutlaması için malikâneye davetli olduğunuz hissine kapılıyorsunuz. İlk durak, Koleksiyon binasının girişindeki fuaye alanı. Ardından bahçeye geçiliyor.
Merdivenlerde başlayan oyunu bir süre açık havada izledikten sonra oyuncuların ‘evlerine’ girmeleriyle seyirci de bahçedeki çadırda yerini alıyor.
Baba, anne, yetişkin çocuklar ve dostlarından mürekkep topluluk yemek masasını çevrelerken ilerleyen dakikalarda ortada leziz yemeklerden ve şık kıyafetlerden fazlasının olduğunu görüyoruz. Gücün ve iktidarın mutlak hâkimi babanın zulmünü, geçmişte kaldı sanılanları, sadece seyirciler değil ailenin büyük bir kısmı da ilk kez orada duyuyor. Aile sırları masaya dökülüyor ama gündemde bir kutlama vardır ve devam etmelidir... Gücü sorgulamak için suçlamalar yetmez. Hem zaten sevmeyen, çeker gider! ,
Oyunun yönetmeni, DOT Tiyatro’nun kurucusu Murat Daltaban hikâyenin çocuk tacizi boyutunda kalmaması için çok ter döktüğünü anlatıyor: “Çok önemli bir şey çocuk tacizi tabii ama bir üst hikâyede de otorite istismarı, otoriteye tapınma, iktidarın gücünü kullanma biçimi... Çözümü şarkı sözlerine yükleyerek buldum. Şarkı sözlerini Hakan’a yazdırdım. Evet, en yalın haliyle taciz korkunç bir şey... Ve var. Ama otorite istismarının çok daha farklı ve kötü bir şekilde üzerimizde olduğunu düşünüyorum. İktidarın istismar ahlakının kabul görmesi, legal hale gelmesi ürkütücü. İlle tecavüze uğramış olması gerekmiyor ama çok fazla çocuğun taciz gördüğünü düşünüyorum. Dayaktan, küfürden, cezadan söz ediyorum. Benim dayak yemediğim öğretmenim yoktur. Bunu normal bir şeymiş, eğitimin bir parçasıymış gibi sunup, kabullenmemize sebep oldular.”


‘Kutlama’, Dogma 95 akımının ilk filmi, Danimarkalı yönetmen Thomas Vinterberg’in ‘Festen’inden uyarlandı. Sıkı bir burjuvazi eleştirisi olmasının yanı sıra aile kurumuna ve iktidarla kurulan ilişkiye dair sert çıkışlar yapıyor. Öykü; aile içi taciz, ırkçılık, yabancı düşmanlığı gibi mevzularla iç içe ilerliyor. Masada sadece bir aile değil, bir ülke, belki de tüm dünya oturuyor esasında. Ailenin ırkçı oğlunu canlandıran Rıza Kocaoğlu’nun yorumunu aktaralım: O baba sadece çocuklarına değil, tüm dünyaya tecavüz ediyor! Cemil Büyükdöğerli, Rıza Kocaoğlu, Köksal Engür, Şebnem Bozoklu, Mert Öner, Pınar Töre, Su Olgaç, İpek Bilgin, Mehmet Esen, Murat Daltaban, Umut Kurt, Berfu Öngören, Enis Arıkan, İdil Arkut Malhan, Seda Yıldız, Begüm Benian, Elvin Aydoğdu, Uygur Yiğit’in yer aldığı 18 kişilik oyuncu kadrosuyla ‘Kutlama’ Koleksiyon’da izlenebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder